fbpx

Kako napraviti uspešnu Online Prodavnicu: 9 praktičnih saveta

goran-stepanovic-60x60
Objavio: Goran
24-08-2021
Podeli ovu objavu:

Kada pravite organizaciju i dizajn online prodavnice, najvažnije je da to radite iz uloge kupca vaših proizvoda. Dobro razmislite o pitanjima koja bi ih mučila kada se nađu na vašem sajtu i pokušajte u što kraćem roku da im pružite odgovor.

Dobro organizovana i dizajnirana online prodavnica omogućava da vaši posetioci vrlo lako i brzo pronađu sve informacije koje ih zanimaju. Da im otklonite sve sumnje koje bi možda mogli da imaju (koliko iznosi dostava, koje metode plaćanja mogu da koriste, koliko dana će čekati porudžbinu, da li mogu da preuzmu u nekoj radnji...). Cilj ovakve online prodavnice je da kupci brzo pronađu proizvod koji ih zanima, da budu sigurni i da poruče proizvod bez ikakvih problema.

Danas svi nešto kupuju online i vrlo je lako dobiti veliki broj poseta sa društvenih mreža, google pretrage, plaćenih kampanja...Ali glavni zadatak vaš (ili nekoga ko vam je pravio online prodavnicu) je da sve te posete budu pretvorene u što veći broj kupaca vaših proizvoda.

Zato je vrlo važno da svoju prodavnicu dizajnirate i organizujete iz uloge kupca.

Ovih 9 saveta će vam pomoći da to i ostvarite.

1. Dizajn mora biti responsive (prilagodljiv)

Kupci će posećivati vašu online prodavnicu sa različitih uređaja (desktop, laptop, tablet, mobilni telefon). U zavisnosti od toga, vaša prodavnica mora da menja dizajn i prilagođava se.

To je uloga responsive (prilagodljivog) dizajna.

Responsive dizajn se automatski prilagođava rezoluciji uređaja sa kog mu se pristupa i tako pruža najbolje korisničko iskustvo.

Ukoliko vaš sajt nije responsive, korisnici će imati problema da pročitaju sadržaj bez zumiranja i skrolovanja levo-desno. Ili se fotografije mogu videti samo delimično.

Iako je ovo danas već standard ima dosta sajtova koji uopšte nisu responsive, ili ako i jesu, postoje problemi sa određenim elementima na stranici. Ovo je izuzetno važno kod online prodavnice, gde svaka stranica ima jako puno sitnih elemenata i detalja. Može se desiti da su određeni elementi preblizu ili se preklapaju, pa se na njih ne može kliknuti sa mobilnog telefona.

Google u svojoj pretrazi takođe daje prednost stranicama koje su optimizovane z amobilne telefone.

Zato dobro obratite pažnju na svaki detalj i testirajte svoju online prodavnicu sa svih vrsta uređaja.

2. Brzina učitavanja sajta

Svi smo iskusili taj užasan osećaj čekanja da se neka stranica učita. I sami znate koliko to može da bude frustrirajuće.

Ovo naročito dolazi do izražaja kada su u pitanju online prodavnice, pošto su internet kupci vrlo nestrpljivi i stalno su u žurbi.

Ukoliko učitavanje vaše stranice traje predugo, kupac će je napustiti i ništa od prodaje.

Koliko je to predugo, verovatno se pitate.

Zvanični Google podatak je da ukoliko se vaša stranica učitava 1-3 sekunde mogućnost da posetilac napusti sajt je 32%. Ukoliko se učitavanje produži do 5 sekundi, ta mogućnost se uvećava na neverovatnih 90%. Dalje ne treba ni pričati, ali možete to i sami da vidite.

Ključna stvar ovde je - ne dozvolite da posetioci vašeg sajta čekaju.

Šta možete da uradite da smanjite brzinu učitavanja?

Najpre proverite trenutnu brzinu učitavanja vašeg sajta preko zvaničnog Google alata PageSpeed Insights. Unesite URL adresu svog sajta i sačekajte nekoliko sekundi da se generiše izveštaj. pomoću ovog alata možete proveriti trenutnu brzinu na mobilnom i desktop uređaju. Takođe, dobićete i ukupnu ocenu u vidu generalnog učinka 0-100, kao i sugestije za optimizaciju i ubrzanje.

Ovde nije poenta da jurite rezultat 100 po svaku cenu, već da otkrijete eventualne probleme i reagujete ukoliko se stranica baš sporo učitava. Detaljnije o brzini učitavanja sajta možete pročitati u članju o 6 podataka za merenje uspešnosti sajta i kako da ih popravite.

3. Koristite kvalitetne fotografije

Kada kupuju u radnji, kupci mogu da pogledaju i dodirnu vaš proizvod, da ga isprobaju pre nego što kupe. Taj luksuz im je uskraćen kada kupuju online. Jedino što mogu da vide su fotografije i video proizvoda koje im vi omogućite.

Jasne i kvalitetne fotografije mogu biti presudne u odluci za kupovinu proizvoda.

Kako biste omogućili najbolje korisničko iskustvo, prikažite što više fotografija proizvoda, Iz različitih uglova iz kojih će se videti sve prednosti i kvalitet proizvoda. Omogućite zumiranje fotografija, kao i video samog proizvoda.

Dobar primer

4. Jasno prikažite recenzije kupaca

Rcenzije i komentari drugih kupaca mogu direktno uticati na odluku o kupovini. Mogu direktno uticati na poverenje vaših kupaca.

Ljudi često pretražuju proizvode i traže komentare drugih kupaca, pre nego što se odluče za kupovinu. Potrebna im je potvrda da svoj novac neće baciti. Kvalitet proizvoda, način korišćenja, eventualni problemi. Sve to ih zanima prilikom donošenja odluke o kupovini.

Zato imajte na umu sve te njihove zahteve prilikom planiranja svoje internet prodavnice. Potrudite se da recenzije i komentari vaših proizvoda budu vidljivi i lako uočljivi.

I nemojte se plašiti negativnih komentara. Neki ih sakrivaju ili uopšte ne žele da ih prikažu. Ali verujte da nema potrebe.

Amazon je odličan primer.

5. Maksimalno pojednostavite proces poručivanja

Kada se kupac već odluči da kupi vaš proizvod, vrlo je važno koliko još vremena i napora će morati da uloži da bi ga i poručio.

Da li je vaš proces poručivanja na nekoliko stranica i sa gomilom informacija koje zahtevate od kupca? Ukoliko je odgovor DA, bilo bi dobro da još jednom razmislite. Veliki broj kupaca će napustiti vaš sajt baš u trenutku kada su n akorak od završene porudžbine.

Da bi ovo izbegli, maksimalno pojednostavite proces poručivanja. Od kupca zahtevajte samo najneophodnije informacije. E-mail, ime, prezime i adresa. Sasvim dovoljno za procesuiranje porudžbine.

Shopbase je odličan primer

6. Dobro organizujte glavni meni

Za svakog vlasnika online prodavnice je izuzetno važno da maksimalno smanji broj klikova svojih posetilaca. Morate im omogućiti da u maksimalno 2-3 klika dođu do proizvoda koji ih zanima.

Istovremeno, ne možete sve proizvode da postavite na naslovnu stranu. Morate napraviti balans.

Ali ono što možete, je da glavne kategorije proizvoda postavite u glavni meni. Na taj način ćete omogućiti kupcima da kategorijama proizvoda pristupe sa bilo koje stranice.

Takođe, omogućite da pretraga proizvoda bude dostupna sa svih stranica. U samoj pretrazi omogućite autocomplete funkciju, odnosno sugerisanje proizvoda na osnovu otkucanih karaktera.

7. ponudite što više opcija za plaćanje

Kreditne kartice su sve zastupljenije u online plćanjima i sigurno treba da ih omogućite. Ali ne treba da se ograničite samo na njih. Plaćanje pouzećem je i dalje veoma zastupljeno. Poklon vaučeri i poklon kartice takođe. Direktna uplata na račun se podrazumeva.

Potrudite se da omogućite što veći broj načina plaćanja.

Ukoliko neko želi samo da plati karticom ili direktnom uplatom na račun, a vi to niste omogućili, izgubićete porudžbinu samo zbog nedostatka opcija.

8. Postavite F.A.Q sekciju (najčešća pitanja)

Dok razgledaju vaše proizvode i razmišljaju o kupovini, kupci mogu imati dosta nedoumica. O načinima plaćanja, načinu i roku dostave, mogućnosti preuzimanja proizvoda, povraćaja proizvoda...

Omogućite im odgovore na sva ova pitanja pre nego što vas kontaktiraju na e-mail ili pozovu telefonom. Možda će odustati od kontaktiranja, a samim tim i od porudžbine.

Kod nas, Tehnomanija je odličan primer, koja ovu sekciju ima podeljenu na: pre kupovine, tokom kupovine, posle kupovine.

9. Omogućite chat uživo

Chat uživo je alat koji može izuzetno da popravi korisničko iskustvo vaših posetilaca. Pomoću njega možete imati direktnu komunikaciju sa posetiocima sajta i direktno odgovarati na njihova pitanja u vezi proizvoda. Možete im slati predefinisane poruke, sugestije proizvoda...

Jedn od odličnih besplatnih alata, koje možete integrisati u svoju online prodavnicu je tawk.to

Omogućava da uživo nadgledate posete na sajtu i npr. direktno pošaljete poruku korisniku koji gleda određeni proizvod već duže vreme. Podržava prevod svih poruka na srpski. Dostupna je Android i iOS aplikacija koju možete koristiti za chat i podršku kupcima.

Spremni da napravite uspešnu online prodavnicu?

Istina je - kupac je uvek u pravu!

Kada planirate svoju online prodavnicu, samo razmišljajte o svom potencijalnom kupcu i koje funkcionalnosti bi on želeo. Ne šta se vama sviđa.

Iskoristite ove savete i unapredite svoju online prodavnicu.

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja i sugestija, pišite u komentarima.

Tu sam da pomognem, ako je potrebno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

GS logo kontrastAlpha Media logo
Prijavite se za najnovije besplatne savete
Pratite me i na društvenim mrežama
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram