fbpx

Šta je WordPress (i zašto bi trebalo da ga koristite)

goran-stepanovic-60x60
Objavio: Goran
Podeli ovu objavu:

WordPress je najpopularniji softver za izradu sajtova.

Trenutno 40% svih sajtova na svetu, pokreće WordPress. Koriste ga svi. Od malih sajtova i blogova, do velikih i ozbiljnih kompanija.

Ukoliko Vam je potreban sajt, ili želite da naučite da pravite sajtove, velika je verovatnoća da je upravo WordPress najbolje rešenje.

WordPress je besplatan

Besplatan da probaš, besplatan da počneš i besplatan da ga koristiš. Pošto je besplatan, odličan je za početak, jer ne zahteva nikakvu novčanu investiciju. Možeš da ga koristiš za sebe, za svoje prijatelje, za svoje trenutne projekte. Ukoliko tek počinješ i nisi siguran u kom pravcu bi trebalo da ideš, onda je wordpress odlično rešenje.

Zbog toga što je besplatan - Open Source (otvoreni code) je izuzetno popularan i korisit ga i razvija ogroman broj ljudi. Ogromna zajeddnca za podršku. Besplatne teme i dodaci su ogromna prednost. Kod plaćenih alata, svaka nadogradnja i proširenje se plaća, što ovde nije slučaj.

WordPress je izuzetno popularan

Korišćenje popularnog softvera ima prednost u tome što se redovno održava, ažurira i unapređuje. Velika prednost je i ogromna zajednica programera koja ga redovno unapređuje dodatnim funkcionalnostima. Za wordpress su dostupni mnogobrojni dodaci (plugin-ovi), kako besplatni, tako i plaćeni. Kao i mnogobrojne teme, koje takođe mogu biti besplatne ili plaćene. Stvari su mnogo lakše kada koristite ono što koriste mnogi drugi ljudi. Lakše je pronaći rešenje i pomoć za bilo koji problem. Ogromne mogućnosti da napravite bilo šta što vam padne na pamet.

U principu, sve dole navedene prednosti su na kraju samo sporedni efekat prve dve tačke.

WordPress je izuzetno fleksibilan

Jedan od razloga zašto je wordpress uopšte postao toliko popularan. Može biti sasvim jednostavan, ili izuzetno složen i komplikovan, ukoliko vam je to potrebno. Ukoliko ste na internetu od pre nekih desetak godina kada se vodila velika bitka između WordPress-a, Joomla-e i Drupal-a, potpuno vam je jasno zašto je samo WordPress postao toliko popularan. Zato što je izuzetno lak i jednostavan.

Ali sa druge strane, WordPress je više od jednostavnog...izuzetno fleksibilan. Može biti samo jednostavan blog ukoliko je to sve što želite. Ali može biti i veoma složen web shop sa hiljadama proizvoda, super atraktivan portfolio sajt, portal sa vestima i pretplatama, sistem za online prodaju karata...sve što vam padne na pamet. Jednostavnost sa neograničenim mogućnostima proširenja.

Hiljade i hiljade dodataka je dostupno da proširite svoj sajt i napravite sve što poželite. Hiljade i hiljade tema, takođe. Jednostavno, nema granica šta sve možete da uradite.

WordPress je jednostavan za korišćenje

Iako još uvek ima mesta za unapređenje samog korisničkog interfejsa, slobodno se može reći da je WordPress jedini CMS sistem koga lako mogu koristiti i oni koji nemaju veze sa programiranjem. Ukoliko ste ikada koristili Dreamweaver, Joomla-u ili bilo koji sličan CMS, znate o čemu pričam.

Pre WordPress-a CMS sistemi (sistemi za upravljanje sadržajem) su imali izuzetno komplikovan korisnički interfejs i nisu mogli tek tako da ih koriste ljudi koji nemaju baš veze sa programiranjem i sličnim tehnologijama. Srećom to danas nije slučaj.

Želite novi izgled i novu temu? Želite dodatne funkcionalnosti i proširenja pomoću plugin-ova? Želite da promenite prikaz objava ili kako izgleda glavni meni? Želite da promenite sadržaj? Tekst, fotografije? WordPress će vam sve to omogućiti uz potpunu slobodu. Nikada neće imati taj osećaj da je neka dodatna super funkcionalnost skrivena iza nekog paketa koji se dodatno plaća. Jednostavno, možete sve.

WordPress se još uvek razvija

Mislim da je to i najbolja stvar koju WordPress može da ponudi. Ta fleksibilnost da se prilagodi bilo kom vremenu. Nove tehnologije čine da se konstantno menja način na koji koristimo internet. Integracija sa svim mogućim platformama je moguća. Web serveri, SEO, društvene mreže, marketng i oglašavanje, ecommerce i API integracija.

Postoji nekoliko alternativa za WordPress

WordPress naravno nije jedini alat za izradu sajtova... ali je teško pronaći još neki koji je toliko moćan, fleksibilan i jednostavan istovremeno. Ipak, možemo da pokušamo, pa evo nekih predloga:

  • Veliki CMS sistemi (Joomla, Drupal, Magento) - tehnički, previše zahtevni, posebno za jednostavne i male projekte. Takođe, mogu biti izuzetno zahtevni po pitanju hostinga.
  • Manji CMS sistemi (Typo3, Concrete5…) - Ili suviše jednostavni ili previše tehnički zahtevni. Nisu besplatni. Ograničeni po pitanju proširenja i ukoliko vam je potrebna bilo kakva funkcionalnost koja je prilagođena samo vašim potrebama. Mnogo manja mogućnost integracije sa drugim platformama i mnogo manja baza korisnika, a samim tim i podrške.
  • Besplatno hostovani (Wix, Weebly) - izuzetno atraktivni za one koji nemaju nikakvog tehničkog znanja o sajtovima, hostingu… Na njihovim platformama možete hostovati sajt i imati nekoliko opcija za početak. Ukoliko želite više, morate doplatiti. Odlično za početak, ali ćete se osećati izuzetno ograničeno ukoliko poželite bilo šta da promenite u izgledu svog sajta ili dodatnim funkcionalnostima.
  • Hostovani plaćeni (Squarespace) - Odlčna platforma, ali se plaća. Naravno, ograničene opcije, ali izuzetno dobar dizajn ii funkcionalnosti. Sve to može biti istovremeno prednost, ali i mana. Svakako ste ograničeni ukoliko želite da napravite nešto potpuno prilagođeno vama i vašim potrebama.
  • Hostovana e-commerce rešenja (Shopify, BigCommerce…) - Specifične platforme koje možete koristiti ukoliko pokrećete web shop. Odličan izbor tema i solidnih finkcionalnosti za web shop. Ipak, mesečni paketi pretplate mogu biti prepreka, naročito ukoliko tek tek krećete i nemate nekoliko hiljada proizvoda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

GS logo kontrastAlpha Media logo
Prijavite se za najnovije besplatne savete
Pratite me i na društvenim mrežama
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram