fbpx

Kako napraviti sajt (kompletno uputstvo za početnike, korak po korak)

goran-stepanovic-60x60
Objavio: Goran
Podeli ovu objavu:

Ukratko o ovom besplatnom uputstvu

Napravljeno za početnike

Detaljno uputsvo koje ćete lako ispratiti, čak i bez prevelikog tehničkog znanja.

Ažurno

Druga uputstva mogu biti zastarela, ovo se redovno ažurira.

Na najpopularnijoj platformi

Koristićemo WordPress. Platformu koja danas pokreće preko 40% svih sajtova.

Besplatna podrška

Slobodno pišite ukoliko negde zapne. Tu sam za svaku vrstu pomoći.

Ukoliko želite da saznate zašto baš WordPress i koje su to prednosti zbog kojih je postao najpopularnija platforma, detaljno možete pročitati u članku šta je WordPress i zašto bi trebalo da ga koristite.

Šta mi je potrebno?

Da bi napravili sajt, neophodne su nam 3 stvari:

  • Domen (adresa ili naziv vašeg sajta, kao što je goranstepanovic.com)
  • Hosting (prostor na kom će sajt biti postavljen i uvek dostupan preko interneta)
  • 30 minuta vaše pažnje (da, da, dobro ste pročitali). Sasvim dovoljno da napravimo sajt

Sama WordPress platforma je besplatna, a domen i hosting se mogu zakupiti kod bilo kog hosting provajdera već za nekih 30-40 eur na godišnjem nivou.

Postoji mogućnost da domen i hosting registrujete besplatno, ali u tom slučaju možete registrovati samo poddomen npr. imesajta.freehosting.com.

Ukoliko želite da izgledate ozbiljno i profesionalno, onda ta mala investicija za domen i hosting svakako ne treba da bude problem.

Takođe, kvalitetan web hosting je izuzetno bitan kada je u pitanju brzina vašeg sajta, kao i kvalitetna podrška za rešavanje eventualnih problema.

Većina hosting provajdera prihvata plaćanje karticama, tako da je to posao koji se završava za 15-ak minuta.

Kada obavite registraciju domena i hosting usluge, od provajdera ćete dobiti parametre za pristup svom hosting nalogu. U suštini, to je korisničko ime i lozinka pomoću kojih pristupate svom nalogu (cPanel).

Taj nalog vam omogućava da radite sve što ima veze sa sajtom (otvarate domenske e-mail adrese npr. vaseime@imedomena.com, postavljate fajlove, kreirate i upravljate bazama podataka, upravljate domenom i naravno postavite svoj sajt).

Tu onda dolazimo do prvog koraka za vaš novi sajt.

Instalacija WordPressa

Instalacija WordPressa je jednostavna i obavlja se u nekoliko klikova. Nekada se sve radilo ručno (kreiranjem baze podataka, postavljanjem wordpress fajlova na server, konfigurisanjem komunikacije sa bazom...) ali srećom sada se sve radi automatski uz nekoliko klikova. Većina hosting provajdera u okviru hosting naloga ima opciju automatske instalacije wordpressa.

Prvi korak je da pristupite svom hosting nalogu koji se zakupili. Od hosting provajdera ste dobili parametre za pristup u vidu korisničkog imena i lozinke, kao i linka za pristup cPanelu, odnosno hosting nalogu. Pristup je u većini slučajeva na adresi www.imevasegdomena.com/cpanel/ dakle, samo na adresu vašeg domena dodate /cpanel/ i otvoriće vam se stranica za unos korisničkog imena i lozinke.

Nakon uspešnog logovanja, pojaviće vam se naslovna stranica vašeg hosting naloga

Ceo panel je podeljen po segmentima u okviru kojih možete videti aplikacije za rad sa email adresama, bazama podataka, domenima, fajlovima, ali i onaj najvažniji segment sa automatskim instalacijama koji nam je neophodan za instalaciju wordpressa.

Pronađite taj segment koji se može zvati software, aplikacije, automatske instalacije, zavisi od provajdera i u okviru njega ikonicu wordpressa.

Kliknite na wordpress ikonicu, nakon čega će se pojaviti pregled svih postojećih instalacija, kao i opcija za instalaciju.

Kliknite na Install, nakon čega će se pojaviti stranica za podešavanje sajta, odnosno same instalacije

Na ovoj stranici je neophodno da popunite parametre neophodne za funkcionisanje vašeg sajta kao što su naziv sajta, adresa na kojoj će se nalaziti, administratorsko korisničko ime i lozinku kojom ćete pristupati administraciji sajta...

Evo i objašnjenja za sva polja.

Prva i najvažnija stvar prilikom instalacije je da izaberete adresu na kojoj će se nalaziti sajt, i to radite pomoću polja u segmentu Software Setup gde je potrebno da izaberete:

Protocol - ovde birate da li će se vaš sajt prikazivati sa ili bez www prefiksa, kao i da li će koristiti SSL sertifikat ili ne. Ukoliko imate instaliran SSL sertifikat na svom hosting nalogu onda ćete imati opciju da izaberete https://www i preporuka je da izaberete tu opciju, kao što je prikazano na slici. To znači da će se se vaš sajt prikazivati na dresi https://www.nazivvasegdomena.com

Polje pored toga je za izbor domena, i tu će se nalaziti spisak svih domena koje ste do sada registrovali na tom nalogu. Izaberite domen na kom želite da instalirate wordpress.

In directory - ovo polje, odmah pored naziva domena je zapravo najvažnije i time se određuje gde će se nalaziti instalacija. Ukoliko wordpress instalirate na glavnu adresu domena npr. www.imevasegdoeman.com onda ovo polje ostavite prazno. To će se dešavati u 99% slučajeva i to znači da se sajt nalazi na glavnoj adresi domena.

Na slikama je zaokruženo to polje i to polje kod vas treba da ostane prazno.

Za potrebe testiranja, ovaj sajt pravimo na adresi goranstepanovic.com/testdemo/ i zato je u to polje upisano testdemo

Polje pored je ocija za izbor verzije wordpressa i tu uvek izaberite najnoviju verziju.

U sledećem segmentu Site Settings potrebno je da popunite sledeća polja

Site name - upišite naziv vašeg sajta

Site Description - upišite kratak opis sajta

Enable Multisite (WPMU) - ostavite prazno

Disable WordPress Cron - ostavite prazno

Admin Username - upišite korisničko ime koje ćete koristiti za administraciju

Admin Password - upišite željenu lozinku

Admin Email - upišite validnu e-maila dresu preko koje možete vršiti oporavak zaboravljene šifre

Sva ostala podešavanja možete ostaviti kako jeste, i zatim u dnu stranice pronađite i kliknite na Install

Nakon nekoliko trenutaka, ukoliko je sve u redu, pojaviće se obaveštenje o uspešnoj instalaciji

A red je i da se čestita ???

Vaš prvi sajt je uspešno postavljen. Ukoliko posetite adresu sajta, videćete ovako nešto

Ništa spektakularno, verovatno već mislite. Ali ovo je potpuno funkcionalan sajt sa osnovnom temom koja dolazi sa instalacijom wordpress-a. Sada sledi podešavanje sajta, kao i izbor teme koja zapravo određuje kako će vaš sajt izgledati.

Administracija i osnovna podešavanja

Pristup administraciji wordpress sajta je na adresi www.imevasegdomena.com/wp-admin/ što znači da na adresu vašeg domena samo dodate /wp-admin/ i to je link za pristup administraciji sajta. U našem slučaju, pristup administraciji je na adresi https://www.goranstepanovic.com/testdemo/wp-admin/ pošto nam je sajt na adresi https://www.goranstepanovic.com/testdemo/

Na toj stranici upišite svoje korisničko ime i lozinku koju ste postavili prilikom instalacije wordpressa.

Nakon uspešnog logovanja, pojaviće se naslovna stranica administracije sajta.

Na paleti sa leve strane se nalaze sve dostupne opcije koje vam mogu biti neophodne u administraciji i podešavanju vašeg sajta. Neke ćete koristiti samo jednom ili u veoma retkim slučajevima (podešavanja, korisnici...) a neke u svakodnevnom radu na sajtu (stranice, članci...).

Podešavanje jezika sajta

Na paleti sa leve strane kliknite na Settings nakon čega će se pojaviti stranica za osnovna podešavanja

Na ovoj stranici ćete pronaći neka podešavanj koja ste već odradili (naziv i opis sajta, URL adresa sajta...) a sada pronađite opciju Site Language i tu izaberite srpski jezik.

Zašto je ovo važno?

Ovo je izuzetno važno i većina početnika ovde pogreši, jer ostavi ovo podešavanje na engleskom jeziku misleći da je to podešavanje za jezik samog interfejsa administracije sajta. Ono zapravo jeste i to, (kada promenite jezik, kompletna administracija sajta će vam biti na jeziku koji ste izabrali). Ali osnova je da se to odnosi na jezik sadržaja sajta, odnosno tom komandom vi pretraživačima govorite na kom jeziku je vaš sadržaj i na kom području pretraživači (čitaj Google) treba da rangira vaš sajt. Zato je ovo izuzetno važno ukoliko želite dobre pozicije na google pretrazi i ukoliko se radi SEO optimizacija sajta za pretraživače.

Kada Google poseti vaš sajt i pročita Kôd, ukoliko ste ostavili kao jezik engleski, on će pronaći oznaku koja govori na kom jeziku je vaš sajt. Zato uvek promenite jezik sajta u onaj na kom je sadržaj.

Pored podešavanja jezika, na ovoj stranici možete podesiti vremensku zonu, format datuma...Nakon podešavanja kliknite na Save Changes. Nakon promene jezika, kompletan interfejs će sada biti na srpskom jeziku.

Pored ovog, postoji još dosta podešavanja koje možete promeniti, ali za sada sve možete ostaviti kako jeste. Detaljnim podešavanjima ću se verovatno baviti u nekoj posebnoj objavi.

Kreiranje prve stranice

Suština svakog sajta je njegov sadržaj odnosno stranice koje se nalaze u okviru njega. Za potrebe ovog uputstva, zamislićemo da naš sajt ima tri stranice (Početna, O nama, Kontakt).

Za kreiranje nove stranice, u paleti sa leve strane pronađite opciju Strane i kliknite na nju. Pojaviće se spisak svih do sada kreiranih stranica.

Samo kliknite na Dodaj novu, nakon čega će se otvoriti stranica preko koje kreirate nove stranice za svoj sajt.

Upišite naziv stranice (u našem slučaju Početna) i ispod dodajte bilo kakav sadržaj za početak. Nakon dodavanja sadržaja, u gornjem desnom uglu kliknite na Objavi.

Nakon toga, stranica je aktivna i može se koristiti na sajtu. Po istom principu dodajte i preostale stranice koje ćete koristiti na sajtu.

Ukoliko sada ponovo posetite svoj sajt, videćete da se ništa nije promenilo. To je zato što wordpress automatski na sajtu prikazuje vaše poslednje objave (članke), a ne vašu početnu stranicu. Zato je potrebno da to promenimo.

Sa leve strane pronađite opciju Podešavanja i izaberite opciju Čitanje.

Na ovoj stranici pod opcijom Vaša početna stranica prikazuje izaberite Stranu i iz padajućeg menija izaberite Početna. Nakon toga, kliknite na Sačuvaj izmene.

Ako sada posetite sajt, videćete da se prilikom otvaranja sajta prikazuje sadržaj vaše početne stranice.

Takođe ćete videti da nigde nema ostalih stranica koje smo kreirali, odnosno posetilac sajta nema mogućnost da vidi preostale stranice koje smo napravili. To je zato što nismo napravili glavni meni za navigaciju sajta.

I tu dolazimo do poslednjeg koraka

Kreiranje navigacije sajta - Glavni meni

Da bi korisnik mogao da se kreće na našem sajtu i otvara i preostale stranice, moramo kreirati glavni meni.

Sa leve strane pronađite opciju Izgled, a zatim izaberite Izbornici. Pojaviće vam se stranica za kreiranje menija

Upišite naziv vašeg menija, i kliknite na Napravi izbornik. Nakon toga će vam se sa leve strane aktivirati opcija Strane. Ovde izaberite strane koje želite da dodate u meni i kliknite na Dodaj u izbornik

Stranice će se pojaviti u meniju, a vi možete prevlačenjem miša napraviti raspored kakav želite (kontakt strana obično ide na kraj). U opciji Mesto prikaza izaberite Primarni izbornik i kliknite na Sačuvaj izbornik.

Posetite vaš sajt

I to je to !!! Napravili ste svoj prvi potpuno funkcionalan sajt!

Ovo naravno ne izgleda ništa spektakularno, ali za prvi sajt sasvim dovoljno.

Izgled sajta određuje wordpress tema koju koristite, pa ukoliko poznajete HTML i CSS možete vrlo lako menjati izgled sajta (boje, pozadine, fontove...) i prilagoditi ga svojim potrebama.

Ukoliko ne želite da menjate i prilagođavate temu, možete instalirati neku besplatnu ili premium temu koja vam odgovara.

Tu dolazimo do sledećeg koraka

Izbor i postavljenje WordPress teme

Kao što sam već napomenuo, izgled vašeg sajta određuje wordpress tema koja je postavljena.

Teme za wordpress su besplatne, ali postoje i premium teme koje se kupuju, a koje možete koristiti za kreiranje svog sajta. Premium teme kreiraju firme (timovi ljudi) kojima je to jedina delatnost. Pružaju tehničku podršku, rešavaju probleme...i koštaju u proseku 50-ak dolara. Ali ovaj put, na početku, bavimo se samo besplatnim temama.

Postoji na hiljade besplatnih wordpress tema koje možete postaviti direktno iz administracije sajta ili pogledati na wordpress direktorijumu besplatnih tema. Možete sortirati teme po raznim filterima i vršiti pretragu po ključnim rečima.

Temu možete preuzeti sa navedenog linka, pa zatim postaviti na svoj sajt, a možete i direktno iz administracije sajta, što je mnogo lakše i svakako preporuka da tako uradite.

Sa leve strane izaberite Izgeld, pa zatim Teme. Pojaviće se stranica sa trenutno aktivnom temom, kao i svim temama koje su trenutno postavljene na sajt.

Za postavljanje nove teme, kliknite na Dodaj novu nakon čega će se pojaviti stranica sa dostupnim temama

Ovde takođe možete pretraživati i filtrirati teme po različitim kriterijumima. Kada pronađete temu koja vam se dopada, pređite mišem preko nje, nakon čega će vam se pojaviti opcija za pregled teme i za postavljanje. Kliknite na Pregled ukoliko želite da pogledate detaljnije kako tema izgleda, ili na Postavi ukoliko želite odmah da aktivirate temu. Nakon postavljanja teme, kliknite na Uključi, čime ste aktivirali novu temu na svom sajtu.

Svaka tema ima specifičan izgled i set podešavanja koja morate odraditi kako bi postigli izgled kao prilikom pregleda teme. Verovatno i dodatne plugin-ove koje morate instalirati kako bi sve to izgledalo na demo verziji.

U svakom slučaju, to je posebna tema i time ću se svakako baviti u posebnom uputsvu o izboru i podešavanju konkretne teme.

Za sada, u ovom uputstvu, toliko.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

GS logo kontrastAlpha Media logo
Prijavite se za najnovije besplatne savete
Pratite me i na društvenim mrežama
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram